top of page

Landgoed Grootstal is al honderd jaar een particulier landgoed ‘in bedrijf’. Onveranderd is het landhuis: al drie generaties het kloppend hart, met daar om heen de tuinen, de boomgaard, het dassenbosje en het akkerland. Met veel respect voor gisteren en met het oog op morgen wordt er nu nog steeds gewoond, gewerkt en ontwikkeld. 

 

Maar in die laatste eeuw is de context van het landgoed drastisch veranderd. Het buitengebied is nu een stedelijke omgeving, met grote gevolgen voor het functioneren van het landgoed zelf. Op zoek naar nieuwe antwoorden heeft landgoed Grootstal zich de laatste decennia ontplooid tot een broedplaats voor duurzaamheid. 

Via actuele thema's als bijvoorbeeld voedsel, duurzaam ondernemen, kunst en onderwijs tracht het landgoed nu een brug te slaan tussen Stad en Land. En in dat verlengde, een relatie te leggen tussen Natuur en Cultuur. In 2018, het jaar waarin Nijmegen duurzame hoofdstad was van Europa, was landgoed Grootstal

'Point of Interest' binnen het thema 'Vitale Stad'. Dit heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid van het landgoed en aan de uitbreiding van het relatienetwerk in de regio.

​

Met ons nieuwe Masterplan Vitamine G+ (2020) focussen wij op de voedsel- en klimaat transitie en wat het landschap, de consument en de Triple Helix (onderwijs, overheden en ondernemers) daarin kunnen betekenen.

​

Ontdek wat u kunt doen op het landgoed en houd ook de publieksagenda in de gaten.

Trefpunt voor transitie

​

We kennen allemaal wel de klassieke tegenstelling tussen stad en land: beelden van de 'compacte' stad, hart van het sociale en culturele leven - en van het 'open' platteland, waar de zwaluwen over de velden scheren en de boer het weer trotseert om zijn land te bewerken. Dat beeld is achterhaald: onze agrarische landschappen zijn al even modernistisch en minder biodivers als het stedelijk gebied.

 

Om te kunnen ontsnappen aan de hectiek van de stad beschouwt de stedeling het buitengebied steeds vaker als een toevluchtsoord: groene plekken, waar je kunt wandelen, sporten en genieten van buitenlucht en landschap. Maar hoe vaak leggen wij écht contact met de plek waar wij recreëren? ... Realiseren we ons als consument dat een kwart van wat onze planeet aan biomassa produceert in onze monden eindigt ? en dat we 3 keer per dag met onze vork bepalen in wat voor landschap onze kinderen zullen leven?

​

Met deze grote vragen in het achterhoofd en dankzij de bijzondere ligging aan de rand van Nijmegen neemt Grootstal het voortouw als een trefpunt voor transitie, waar stad en platteland letterlijk bij elkaar komen en waar de relatie tussen beide op verrassende manieren wordt  geprikkeld.

bottom of page